Älvåkern Blogg

Hej då åkern och tack för allt!

Älvåkern oktober 2012

Det är drygt fem år sen jag kom till Älvåkern första gången. Det var hösten 2012 och den där gården på landet som vi hade tänkt köpa dök liksom aldrig upp. Men jag hade ju sagt upp mig från jobbet i Stockholm för att odla grönsaker. Som plan B ringde jag till kommunen och frågade om de hade någon mark att arrendera ut. Några veckor senare stod jag som arrendator till 2,4 hektar gammlägda med en fallfärdig lada. Mina ambitioner var höga men kunskapen var låg och maskinparken var obefintlig. Det var nog tur att jag inte visste vad vi hade framför oss.

Det blev fem säsonger till sist. De höga ambitionerna fick ge vika för vad vi faktiskt mäktade med. De två första åren var fantastiska på sitt sätt. Vi hade både självplock och stod på Bondens marknad. Och våra grönsaker såg faktiskt både ut och smakade som de skulle. Men det var slitsamt, och småskaligheten och den korta säsongen gjorde det svårt att få tillräcklig lönsamhet.

Men då hörde Gotthards krog av sig och ville starta ett samarbete. För oss var det nog det bästa som kunde hända. Vi fick avsättning för allt vi odlade och dessutom fick vi hjälp då vi behövde. Det blev tre säsonger tillsammans och ett samarbete som vi som grönsaksodlare bara kunnat drömma om.

Trots det väljer vi nu att lämna åkern. Vi har fått barn och vill ha mer tid tillsammans på sommaren. Det är med sorg vi lämnar åkern men det är också med stolthet över att det faktiskt blev en grönsaksodling av gammlägdan som var full med kvickrot. Nu tar våra vänner på Gotthards över arrendet och vi önskar dem så klart lycka till!

Tusen tack till alla er som följt vår resa. Tack till alla er som har handlat av oss och tack till er som har hjälpt oss på olika sätt. Tack till Gotthards krog. Och så klart tack Fredrik för att du har drivit detta smått vansinniga projekt tillsammans med mig, alltid vid min sida trots alla prövningar.

Det har blivit glest mellan blogginläggen de sista åren, men från början uppdaterade jag desto flitigare. Så välkomna att läsa om hur det började. Eller kika på några inlägg som jag speciellt kommer minnas:

Första dagen vi sålde grönsaker
När det visade sig att mina släktingar också odlat här
Värmeböljan sommaren 2014
En dag i oktober då det var så där vackert

Hej då åkern, och tack för de här åren!

hejda

Skördemarknad 26-27 augusti

Skördemarknad på Älvåkern

Lördag och söndag den 26-27 augusti klockan 11.00 – 15.00 står grindarna öppna på Älvåkern för alla som är nyfikna på Gotthards och Älvåkerns gemensamma grönsaksodling. Ett urval av våra ekologiska grönsaker finns till försäljning och dagen till ära tillagar Gotthards kockar en skördelunch att avnjuta i det gröna. Kulturbageriet finns också på plats med kaffe och gofika.

OBS! Vi har inte möjlighet att ta emot kontanter på, så ta med kort eller gärna Swish.

Precis som förra året bjuder vi på rundvandring bland grönsaksraderna för dig som vill veta mer om odling. Följande tider påbörjar vi visningen av odlingen, både lördag och söndag:
12.00
13.00
14.00

En nyhet för i år är att hästarna från hagen vid Häradsvägen kommer att finnas hos oss på Älvåkern. Det betyder ponnyridning! Mellan klockan 11.00 och 13.00 finns hästarna på plats. En runda kostar 20 kr och betalas kontant eller med Swish.

Alltså:
- Lunch- och fikaservering
- Försäljning av KRAV-grönsaker
- Visning av grönsaksodling
- Ponnyridning (kl 11.00-13.00)

Anmäl dig till vårt event på Facebook för att få löpande information.

OBS! Det finns ingen bilparkering vid åkern så kom med cykel eller till fots. Om du inte har besökt Älvåkern tidigare kan det vara en bra idé att skriva ut och ta med en karta. Vi vet att det kan vara lite svårt att hitta rätt. Karta och vägbeskrivning finns på www.alvakern.se

Tillbakablick

Ett nytt år är på ingång och i dagarna har frökatalogerna börjat dimpa ner i brevlådan. Men innan vi spinner loss på nästa års odlingar är det dags att ägna året som gått lite eftertanke.

majrovor

Vi fortsatte vårt samarbete med Gotthards Krog och nu i något större skala än året innan. Tre gånger i veckan skickade vi iväg grönsaker till restaurangen.

leverans

För oss som inte har egna lagerlokaler är det guld värt att få skörda och leverera grönsakerna i precis rätt tidpunkt. Jag tror att det tillsammans med färskheten är avgörande för att en grönsak ska upplevas som riktigt bra.

Bönor

Vi satsade stort på bönor i år, nära 3000 plantor fick vi upp till sist. Att få brytbönor att gro på friland är inte alltid helt lätt. För dig som har upplevt samma problem har Lindbloms frö bra tips här.

Dragon Langerie

En nyhet för i år var den spräckliga vaxbönan Dragon Langerie från Runåbergs fröer. Så vacker och god, men som så ofta med kulturarvsorter lämnade den lite att önska när det gäller andra egenskaper som uppkomst, snabbhet och lagringsegenskaper. Det är baksidan av att behöva få ekonomi i sin odling – en har inte råd att odla det som inte blir riktigt bra.

romanesco

Romanesco var en annan nyhet för i år. Sorten heter Celio och den blev riktigt fin.

juli

En dag i juli såg odlingen ut så här.

sallat

Vi satsade även stort på sallat. Vi sådde och planterade ut i omgångar. Och sen blev allt klart samtidigt. Inte alls som vi planerat.

skordemarknad

I augusti bjöd vi in till skördemarknad tillsammans med Gotthards Krog och Kulturbageriet.

skordemarknad_folk

Det kom massor av folk. Gotthards serverade skördelunch, det fanns gofika från Kulturbageriet och grönsaker till salu. Dessutom passade vi på att ha guidad visning av grönsaksodlingen. Tack alla ni som var där för en jättefin dag!

Älvåkern på menyn

De som missade skördemarknaden kunde så klart äta Älvåkerns grönsaker på restaurangen.

Nu blir det ju lätt foton på det som gått bra och blivit fint. Men det är tyvärr inte hela sanningen. I år var det exempelvis massinvasion av kålmal. Vi fick även lära oss vilken stor skillnad det är på markens egenskaper på olika delar av åkern. Vi har misstänkt att vissa delar har sämre egenskaper, men växtföljden kräver att vi inte bara odlar på de platser där det tidigare har gått bra. Så nu när vi tog nya ytor i anspråk och våran kålavdelning inte blev så bra som den brukar blev det bekräftat. Vi misstänker att vattentillgången har varit otillräcklig. Jag som så ofta berättar om hur fantastisk våran jord är som suger upp vatten underifrån… nu måste jag revidera den ”sanningen”.

Men i det stora hela var 2016 ett bra år på Älvåkern. Nu önskar vi en God jul och Gott nytt år till er alla! Vi ses till våren igen.

utsikt

Ute blåser sommarvind

Men vad det blåser hörni. Inte idealiskt för våra små plantor som just flyttat ut på åkern. Å andra sidan är förhållandena ganska sällan idealiska. Är det inte för varmt så är det för kallt och är det inte för torrt så är det för blött. Oftast blir det bra till slut ändå. Det här har hänt sen sist.

Drivbänkarna

Fröer har såtts i brätten och plantor har vuxit i drivbänkarna.

Sallatsplantor

Sallat har planterats.

Rödbetsplantor

Och rödbetor.

Skylt

Skyltar har skrivits. Det blir tyvärr inget självplock i år heller.

KRAV-regler

Vi har läst på i den tjocka boken med KRAV-regler. Nu är vi certifierade igen.

Ogräs

Ogräs har vuxit, rensats och vuxit igen. Förra året drog vi ner lite på ogräsrensningen, men det ser ut att straffa sig den här säsongen.

Insektsnät

I år provar vi att odla kålen under insektsnät i stället för fiberduk. Insektsnäten har bättre hållbarhet och det blir inte lika varmt under dem vilket passar kålväxterna. Dessutom ser man genom nätet och kan följa plantorna utan att behöva lyfta på duken. Det är skoj tycker vi.

När jorden reder sig

Vintern har äntligen gett sig av och den massiva tjälen beräknas vara borta inom en vecka. Idag smög vi igång vårbruket, men bara på en liten del av åkern. Det enkla jordtestet som illustreras nedan visade nämligen att den större delen av odlingsytan inte har torkat upp tillräckligt för att bearbetas ännu. Så där måste vi tjå oss lite till.

Så här ser du om jorden är redo att bearbetas: Släpp en klump jord på din stövel. Om jorden smular sig är jorden redo. Annars inte.

Jorden reder sig

Go

Jorden reder sig inte

No go

 

Tredje sommaren

Vår tredje säsong på Älvåkern är över och allt som kvarstår innan vi kan ge oss själva semester är att serva och ställa undan traktorn. Här är några bilder från sommaren som varit.

Sur kålrabbi

Den här kålrabbin får illustrera årets väder. Sommaren var blöt och kall, men skörden räddades av några varma veckor i augusti.

Gotthards odling 2015

I år har vi bedrivit odlingen tillsammans med Gotthards krog och flera gånger i veckan har våra grönsaker åkt raka vägen från Älvåkerns jord mot Gotthards bord. Vill man ha färskare grönsaker än så måste man nog äta dem på plats.

Rödbetspizza

De här rödbetorna hamnade tillsammans med vildhallon och frusen getfärskost på en pizza när Paul Svensson från Fotografiska gästade Gotthards och bjöd på en 7-rätters meny.

sallatskål

I labbet provade vi några nya sorter. Sallatskålen Kasumi hade inga problem med den kalla sommaren och blev så här fin. Vår provodling av frilandstomater och slanggurka gav ett klenare utfall. Några sorter hittade vi i alla fall som vi ska prova igen.

små_tår

Familjeföretagets nya medarbetare inspekterar klövervallen.

grönkål

Oktober månad bjöd på många superfina höstdagar på åkern och fick oss att glömma allt som heter dåligt väder. Nu drömmer vi om nästa vår, vi ses då!

Gotthards + Älvåkern = Sant

Gotthards krog

Den ena är en av stadens finare krogar, prisade för både sin goda mat och coola inredning. Den andra ett litet jordbruk som bedrivs med hjälp av handkraft snarare än diesel på en åker i utkanten av stan. Vad kan dessa två aktörer möjligen ha gemensamt? Jo, kärleken till närproducerade grönsaker och snart även en alldeles unik grönsaksodling.

Någon gång innan jul fick vi ett samtal från köksmästaren Anders på Gotthards krog. Anders berättade om hur de redan idag låter det gröna stå i centrum i köket. Om hur omodernt han tycker det är att alltid låta köttet spela huvudrollen i en rätt. Att de vill jobba mer med närproducerade råvaror och att de vill lära sig mer om hur man faktiskt odlar. Gotthards ville helt enkelt starta upp en egen grönsaksodling och undrade ifall vi på Älvåkern kan hjälpa dem med det.

Samtalet visade sig vara början på ett nytt samarbete som vi nu stolt kan presentera. Under vintern har ett antal gemensamma möten ägt rum där vi har skissat på Gotthards grönsaksodling. Grönsakerna bestämmer de, och vi står för kunnandet gällande odlingen. Arbetet gör vi tillsammans. Den här säsongen blir ett försöksår där vi i mindre skala provar på både samarbetet och olika grönsakssorter. Men målet är så klart att odlingen ska bli permanent. Och idéer om hur odlingen ska kunna utvecklas framöver finns det gott om.

För oss på Älvåkern är samarbetet lite av en dröm. Vi kommer få feedback på våra grönsaker av riktiga proffs när det gäller smak och kvalité. Vi vet på förhand att vi får avsättning för det vi odlar. Vi får odla de där ovanliga gourmetgrönsakerna som vi är så nyfikna på men som kan vara svåra att få sålda. Och sist men inte minst, vi kommer få hjälp med ogräsrensningen! Vilken lycka.

Rabarber

I går var Gotthards här och satte spaden i jorden. Rabarberplantorna var först ut.

Följ Gotthards krog på Facebook
Följ Älvåkern på Facebook

I år blir inget vanligt år

Säsongen 2015 blir inget vanligt år för Älvåkern. Vi väntar barn inom kort och har därför valt att skala ner omfattningen av årets odlingar. Varken jag eller Fredrik vill missa den första tiden med vår nya familjemedlem och hur tråkigt det än känns att meddela så betyder det att vi inte kommer ha något självplock i år. Det är helt enkelt för tidskrävande för att gå ihop.

Blir det då inget odlat alls i år? Jo, vi har inlett ett nytt spännande samarbete med en restaurang i stan. Mer om detta kommer vi avslöja inom kort. Dessutom passar vi på att starta upp vår egen R&D-avdelning som kort och gott går under namnet ”labbet”. I labbet provar vi nya grönsaker i liten skala innan de får en plats i vårt ordinarie sortiment. I år återfinns här bland annat frilandstomat, äggplanta, slanggurka och salladskål. I labbet vågar vi friskt och kommer troligtvis misslyckas med minst hälften.

Vårbruket är igångVårbruket är igång medan staden kommer allt närmare. Den tidigare gula gården blir faluröd och har snart nio radhus på gårdsplan.

Kajorna

Våra fågelskrämmor fungerar utmärkt som vanligt. Det vill säga inom en radie av cirka 3 meter.

 

Gröna entreprenörer på besök

Gröna entreprenörer på besökEn ny odlingssäsong närmar sig men det dröjer några veckor till innan de första fröerna hamnar i jorden och arbetet ute på åkern drar igång på allvar. Vi fick i alla fall värma upp lite idag då vi hade studiebesök från Hola Folkhögskola och utbildningen Gröna entreprenörer. Inte fanns det så mycket att visa upp så här tidigt på året, men desto mer att prata om.

Utbildningen Gröna entreprenörer riktar sig till den som funderar på att starta upp, eller redan är verksam inom hållbara, naturbruksrelaterade näringsverksamheter. Det kan handla om skogsbruk, köttproduktion, grönsaksodling eller annat. Hos oss hade vi fyra blivande grönsaksodlare och frågorna handlade om allt ifrån hur man bryter en gammal vall (vi berättade hur man inte gör) till ekonomi, försäljning och växtföljd. Trots duggregn och frusna tår lyste entusiasmen hos deltagarna och vi önskar dem så klart all lycka till med sina blivande företag.

En ny kurs för Gröna entreprenörer startar i augusti och vill du söka så gör det senast den 15 maj. 

Vintervila

vintern på ingång

Kylan kom tidigt i år. Natten mot den 25 september registrerade Umeå flygplats -8,5 grader. Så kallt har det aldrig varit i september sedan mätningarna började år 1858. Som tur är hade vi fått sälja det mesta av våra grönsaker redan, och eftersom vi visste att det skulle bli kallt skördade vi de köldkänsliga grönsakerna och grävde ner dem i en stuka kvällen innan.

Men nu är alla grönsaker slut för i år och åkern är redo för sin vintervila. Vi har precis som förra året försökt täcka så mycket av jorden som möjligt. Ligger den bar över vintern kan det bli både erosion och näringsförluster ifall det blir en blöt vinter. Dessutom trivs mikrolivet bättre under ett skyddande täcke. Ladan är säkrad mot sorkar (i år bjuder vi varken på mat eller byggmaterial) och vattentunnorna är tömda. Vågar vi hoppas på en riktig vinter i år?

rådjuren gillar grönkålenGrönkål till julbordet? Nej varför det när man kan äta den redan nu. / Hälsningar från rådjuren.