Älvåkern Blogg

Gotthards + Älvåkern = Sant

Gotthards krog

Den ena är en av stadens finare krogar, prisade för både sin goda mat och coola inredning. Den andra ett litet jordbruk som bedrivs med hjälp av handkraft snarare än diesel på en åker i utkanten av stan. Vad kan dessa två aktörer möjligen ha gemensamt? Jo, kärleken till närproducerade grönsaker och snart även en alldeles unik grönsaksodling.

Någon gång innan jul fick vi ett samtal från köksmästaren Anders på Gotthards krog. Anders berättade om hur de redan idag låter det gröna stå i centrum i köket. Om hur omodernt han tycker det är att alltid låta köttet spela huvudrollen i en rätt. Att de vill jobba mer med närproducerade råvaror och att de vill lära sig mer om hur man faktiskt odlar. Gotthards ville helt enkelt starta upp en egen grönsaksodling och undrade ifall vi på Älvåkern kan hjälpa dem med det.

Samtalet visade sig vara början på ett nytt samarbete som vi nu stolt kan presentera. Under vintern har ett antal gemensamma möten ägt rum där vi har skissat på Gotthards grönsaksodling. Grönsakerna bestämmer de, och vi står för kunnandet gällande odlingen. Arbetet gör vi tillsammans. Den här säsongen blir ett försöksår där vi i mindre skala provar på både samarbetet och olika grönsakssorter. Men målet är så klart att odlingen ska bli permanent. Och idéer om hur odlingen ska kunna utvecklas framöver finns det gott om.

För oss på Älvåkern är samarbetet lite av en dröm. Vi kommer få feedback på våra grönsaker av riktiga proffs när det gäller smak och kvalité. Vi vet på förhand att vi får avsättning för det vi odlar. Vi får odla de där ovanliga gourmetgrönsakerna som vi är så nyfikna på men som kan vara svåra att få sålda. Och sist men inte minst, vi kommer få hjälp med ogräsrensningen! Vilken lycka.

Rabarber

I går var Gotthards här och satte spaden i jorden. Rabarberplantorna var först ut.

Följ Gotthards krog på Facebook
Följ Älvåkern på Facebook

Comments are closed.