Älvåkern Blogg

Hej då åkern och tack för allt!

Älvåkern oktober 2012

Det är drygt fem år sen jag kom till Älvåkern första gången. Det var hösten 2012 och den där gården på landet som vi hade tänkt köpa dök liksom aldrig upp. Men jag hade ju sagt upp mig från jobbet i Stockholm för att odla grönsaker. Som plan B ringde jag till kommunen och frågade om de hade någon mark att arrendera ut. Några veckor senare stod jag som arrendator till 2,4 hektar gammlägda med en fallfärdig lada. Mina ambitioner var höga men kunskapen var låg och maskinparken var obefintlig. Det var nog tur att jag inte visste vad vi hade framför oss.

Det blev fem säsonger till sist. De höga ambitionerna fick ge vika för vad vi faktiskt mäktade med. De två första åren var fantastiska på sitt sätt. Vi hade både självplock och stod på Bondens marknad. Och våra grönsaker såg faktiskt både ut och smakade som de skulle. Men det var slitsamt, och småskaligheten och den korta säsongen gjorde det svårt att få tillräcklig lönsamhet.

Men då hörde Gotthards krog av sig och ville starta ett samarbete. För oss var det nog det bästa som kunde hända. Vi fick avsättning för allt vi odlade och dessutom fick vi hjälp då vi behövde. Det blev tre säsonger tillsammans och ett samarbete som vi som grönsaksodlare bara kunnat drömma om.

Trots det väljer vi nu att lämna åkern. Vi har fått barn och vill ha mer tid tillsammans på sommaren. Det är med sorg vi lämnar åkern men det är också med stolthet över att det faktiskt blev en grönsaksodling av gammlägdan som var full med kvickrot. Nu tar våra vänner på Gotthards över arrendet och vi önskar dem så klart lycka till!

Tusen tack till alla er som följt vår resa. Tack till alla er som har handlat av oss och tack till er som har hjälpt oss på olika sätt. Tack till Gotthards krog. Och så klart tack Fredrik för att du har drivit detta smått vansinniga projekt tillsammans med mig, alltid vid min sida trots alla prövningar.

Det har blivit glest mellan blogginläggen de sista åren, men från början uppdaterade jag desto flitigare. Så välkomna att läsa om hur det började. Eller kika på några inlägg som jag speciellt kommer minnas:

Första dagen vi sålde grönsaker
När det visade sig att mina släktingar också odlat här
Värmeböljan sommaren 2014
En dag i oktober då det var så där vackert

Hej då åkern, och tack för de här åren!

hejda

En kommentar till Hej då åkern och tack för allt!

  1. Margaretha klockan

    Tack för de fina åren! Jag njöt av självplockningen, så härligt att ni vågade och satsade! Men allt har sin tid och andra varianter finns både för er och oss, familjelivet med barn måste man ta vara på! Lycka till och ha det så bra!
    Med vänlig hälsning, Margaretha