Älvåkern Blogg

Tillbakablick

Ett nytt år är på ingång och i dagarna har frökatalogerna börjat dimpa ner i brevlådan. Men innan vi spinner loss på nästa års odlingar är det dags att ägna året som gått lite eftertanke.

majrovor

Vi fortsatte vårt samarbete med Gotthards Krog och nu i något större skala än året innan. Tre gånger i veckan skickade vi iväg grönsaker till restaurangen.

leverans

För oss som inte har egna lagerlokaler är det guld värt att få skörda och leverera grönsakerna i precis rätt tidpunkt. Jag tror att det tillsammans med färskheten är avgörande för att en grönsak ska upplevas som riktigt bra.

Bönor

Vi satsade stort på bönor i år, nära 3000 plantor fick vi upp till sist. Att få brytbönor att gro på friland är inte alltid helt lätt. För dig som har upplevt samma problem har Lindbloms frö bra tips här.

Dragon Langerie

En nyhet för i år var den spräckliga vaxbönan Dragon Langerie från Runåbergs fröer. Så vacker och god, men som så ofta med kulturarvsorter lämnade den lite att önska när det gäller andra egenskaper som uppkomst, snabbhet och lagringsegenskaper. Det är baksidan av att behöva få ekonomi i sin odling – en har inte råd att odla det som inte blir riktigt bra.

romanesco

Romanesco var en annan nyhet för i år. Sorten heter Celio och den blev riktigt fin.

juli

En dag i juli såg odlingen ut så här.

sallat

Vi satsade även stort på sallat. Vi sådde och planterade ut i omgångar. Och sen blev allt klart samtidigt. Inte alls som vi planerat.

skordemarknad

I augusti bjöd vi in till skördemarknad tillsammans med Gotthards Krog och Kulturbageriet.

skordemarknad_folk

Det kom massor av folk. Gotthards serverade skördelunch, det fanns gofika från Kulturbageriet och grönsaker till salu. Dessutom passade vi på att ha guidad visning av grönsaksodlingen. Tack alla ni som var där för en jättefin dag!

Älvåkern på menyn

De som missade skördemarknaden kunde så klart äta Älvåkerns grönsaker på restaurangen.

Nu blir det ju lätt foton på det som gått bra och blivit fint. Men det är tyvärr inte hela sanningen. I år var det exempelvis massinvasion av kålmal. Vi fick även lära oss vilken stor skillnad det är på markens egenskaper på olika delar av åkern. Vi har misstänkt att vissa delar har sämre egenskaper, men växtföljden kräver att vi inte bara odlar på de platser där det tidigare har gått bra. Så nu när vi tog nya ytor i anspråk och våran kålavdelning inte blev så bra som den brukar blev det bekräftat. Vi misstänker att vattentillgången har varit otillräcklig. Jag som så ofta berättar om hur fantastisk våran jord är som suger upp vatten underifrån… nu måste jag revidera den ”sanningen”.

Men i det stora hela var 2016 ett bra år på Älvåkern. Nu önskar vi en God jul och Gott nytt år till er alla! Vi ses till våren igen.

utsikt

Comments are closed.